Nyirokmasszázs

Gépi Hullámmasszázs

Nyirokmasszázs

A nyirokrendszer az egész testet behálózza. Nyirokerekből, csatornákból, nyirokcsomókból, nyirokszervekből áll. A nyirokerek egy része a vénás rendszerrel párhuzamosan fut. Az immunrendszer részeként a nyirok elszállítását biztosítja. Véd a fertőzések, betegségek, daganatok ellen. A nyirokerekben egy folyadék a nyirok (limfa) kering. Ebben a folyadékban fehérvérsejtek, ún.: limfociták találhatók, melyek a keringéssel bekerülnek a nyirokcsomókba, melyek általában csoportosan helyezkednek el a szervezetben. Megtalálhatók pl.: nyak területén, hónaljban, stb. Ezek kiszűrik a baktériumokat, vírusokat. Ezen kívül a nyirokban találhatók még a nyirokban fehérjék, salakanyagok. Ha a test bármely területén fertőzés alakul ki, a legközelebbi nyirokcsomók beduzzadnak.

A vérkeringés folyamán a test folyadéktartalmának kb. 10%-a a kapillárisokon kiszűrődik a szövetekbe. A nyirokrendszer ezt a folyadékot is összegyűjti, és visszajuttatja a keringésbe. Egyensúlyban tartja a folyadékháztartást. Ezen kívül szerepe van még az emésztés és kiválasztás folyamán is.

Szükséges, hogy zsírbontó kezelések után mindig végezzünk nyirokkeringést is, ezzel bevezetjük a lebontott sejteket a nyirokrendszerbe.
Rendszertelen, nem megfelelő tápértékű étkezés, elégetelen folyadékbevitel, a folyamatos ülő, vagy álló munka végzése, a túlsúly, vagy egyszerűen genetikai adottságok miatt a nyirokkeringés egy idő után lelassulhat.
Ha a nyirokrendszerben tartósan pang a nyirok, ödémák alakulhatnak ki. Mivel a nyirok nem tud kiürülni a szervezetből, felgyülemlik és az érintett testrész feldagad. Leggyakoribb a végtagokon, kézen, lábon. Itt a bőr elvékonyodik, akár súlyosabb problémákat is okozhat hosszú távon.
Nyirokrendszeri betegség a zsírödéma is, mely általában nőkön fordul elő. Aránytalan zsírelosztási zavar. Kezdeti stádiumában a nyirokkeringés fokozott, de előrehaladott állapotban, kezeletlenül vészesen romlik. Ezen kívül súlyosabb daganatos megbetegedései is lehetnek a nyirokrendszernek. Bár mind kezelése orvosi feladat, de akár enyhébb esetben önmagába, vagy műtétek után regenerálódásra, a gyógyulási folyamat meggyorsítására, a nyirokrendszer beindítására nagyon hatékony eszköz a gépi hullámmasszázs., vagy nyirokmasszázs.
Kozmetikai szempontból különböző testkezelések kiegészítőjeként zsírbontó kezelések után, cellulit, ödéma kezelésére, de önmagában is hatékony.

Megkülönböztetünk kézi-, és gépi nyirokmasszázst

Kézi nyirokmasszázs

az 1930-as években fejlesztették ki Dániában. Ismétlődő mozdulatokra épül, mellyel serkenthetjük a nyirokkeringést, a nyirokelvezetést. Sokkal gyorsabb a méreganyagok, salakanyagok kiválasztása. Hatására csökkennek az ödémák, ezzel a feszülés miatti fájdalom is. Fokozzuk vele a vérkeringést, az anyagcsere folyamatokat, az immunrendszert is. Cellulit kezelésére is kiváló. Ezen kívül relaxál, pihentet, javítja a közérzetet.
Kézi nyirokmasszázs fokozható különféle aromaolajokkal, pl.: olíva, szőlőmag, szezám, cédrus, fahéj, stb. Ezekkel tovább fokozható a masszázs hatékonysága.
Egy nyirokmasszázs kb. 1-1,5 órát vesz igénybe. Közben a test összes nyirokcsomóját az arctól egészen a talpig stimulálják. Érdemes kúraszerűen alkalmazni.
Szaunával, különböző testpakolásokkal, hideg-meleg váltott fürdővel kombinálható.
A kézi nyirokmasszázs fajtái közé tartozik a vákuumos kezelés is. Elnevezése köpölyözésként is ismert. Ezt egy speciálisan kialakított kis üvegharang segítségével végezzük, mely beszippantja a bőrt az alatta lévő zsírszövettel együtt. A beszippantott zsírsejteket összetöri, és a méreganyagokkal együtt bevezethetők a nyirokrendszerbe. A kezelést a nyirokfolyás irányába kell végezni (lentről felfelé). A kezelés végezhető folyamatos, vagy pulzáló vákuummal, illetve az erősség is szabályozható. Mindig alacsony erősségen célszerű kezdeni, mely a kúra közben fokozatosan erősíthető. A kezelés eleinte fájdalmas lehet, de ahogy a zsírsejtek mérete csökken, úgy enyhül a fájdalom is a kezelés közben. Hatására a nyirokrendszer felgyorsul, fokozódik az anyagcsere, formálódik az alak, feszesebb lesz a bőr, javul a kötőszövet minősége, halványodik a narancsbőr. Heti 2-3 alkalommal célszerű végezni kúraszerűen. Kb. 10-15 alkalom szükséges a látványos javuláshoz.
Végezhető fenntartó és megelőző kezelésként is.

Gépi nyirokmasszázs

Más néven hullámmasszázs. Olyan gyógyászati eszköz, melyet széles körben ma már a szépségipar is alkalmaz akár önmagában, akár különböző testkezelések kiegészítéseként. A készülék egy kompresszort tartalmaz, mely levegőt pumpál egy speciális csizmába, derékövbe, melyek több rekeszből állnak. Ezeket a rekeszeket a kezelés közben a kompresszor hullámszerűen felfújja, aztán leengedi. A kezelés 30 perces. Heti 2-3 kezeléses gyakorisággal, 10-12 alkalom javasolt kúraszerűen. Nagyon kellemes érzés, kiváló izomlazító is többek között. Hatására méregtelenítődik a szervezet, kiürülnek a salakanyagok, csökkennek az ödémák, a bőr feszesebb simább lesz, a narancsbőr csökken, a kemény zsírszövetek fellazulnak, az általános közérzet javul.

A kezelés menete:

Minden kezelés előtt és után vérnyomást mérünk. Ezután a vendégre feladjuk a kezelő ’’csizmát’’, derekára az övet. Figyelünk arra, hogy a szervezetet ne terheljük meg egyszerre kar és lábkezeléssel, tehát egyszerre csak vagy az alsó, vagy a felső végtagokat kezeljük. Ezután elindítjuk a kezelést, beállítva a vendég számára ideális intenzitást. A kezelés 30 perces, addig a vendég relaxálva pihenhet. Majd a vendégről eltávolítjuk a készüléket és kipihenve távozhat.

A különböző nyirokkeringést fokozó kezelések nem csak önmagukban, hanem más testkezelése, pl.: kavitációs ultrahang kiegészítőjeként is használatosak. Mivel kavitációnál egy speciális alacsony ultrahanghullámon képesek vagyunk a zsírsejtek falát megrepeszteni, és ezen keresztül a zsírsejtek bekerülnek a sejt közötti térbe. Ha a kavitációs zsírbontást követően a nyirokkeringést nem fokozzuk, a zsír nemtud távozni a szervezetünkből ezért visszaépül. Így elegedhetetlenül szűkséges a zsírbontó kezelések után hullámmasszázs kezelés alkalmazása.

A nyirokmasszázsok hatására:

 • Serkentjük a nyirokkeringést
 • Csökkennek az ödémák
 • Csökken a narancsbőr
 • Simább, feszesebb bőrfelület
 • Fáradt nehéz lábak regenerálódnak
 • Különböző egyéb testkezelések (pl.: kavitációs zsírbontás) eredményességének fokozódása.

A nyirokmasszázs ellenjavallatai:

 • Daganatos megbetegedések
 • Trombózis
 • Akut gyulladásos folyamatokat
 • Fertőzések
 • Szívbetegség, szívritmuszavar
 • Magas vérnyomást
 • Pajzsmirigy működés zavara
 • Terhesség

A kezelést mindig kúraszerűen végezzük. Általában elegendő heti 2-3 alkalom, ezt kb. 10-12x megismételve tudunk látványos eredményt tapasztalni.
A nyirokmasszázs hatása tovább fokozható az egyidejűleg megnövelt folyadékbevitellel is. Általánosan is ha nem viszünk be a szervezetbe elég folyadékot, ami egy felnőtt ember számára min. 2-3 liter, tiszta víznek felel meg. Elégteken mennyiségű és minőségű folyadékbevitellel nagyban hozzájárulunk a nyirokrendszer megbetegedéseihez. Mivel nincs elegendő folyadék a szervezetben, nem tud a szervezet elég nyirkot termelni, ezáltal lassul a nyirokrendszer. A helyes táplálkozással is nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Referencia kozmetika | Alakformálás