09aug

Otthoni ápolási tanácsok – milyen hatóanyagokat kombinálhatunk

Biztosan tudod, hogy mi mihez passzol a gardróbodban és milyen cipő illik az éppen aktuális outfitedhez.

De mikor krémekről, hidratálókról, szérumokról van szó el szoktad olvasni a címkét a termék hátulján?

Nem minden összetevő kombinálható egymással és ha együtt használjuk őket sajnos soha nem fogjuk elérni a kívánt célt, sőt lehet, hogy még több problémát okozunk.
Ilyen sok aktív hatóanyaggal kitalálni, hogy hogyan és mikor használd a termékeket egy kicsit zavaros lehet, főleg mikor megpróbálod kialakítani a bőrápolási napi rutinodat.

Szóval mely hatóanyagok lelki társak és melyek oltják ki egymás hatását? Itt találsz néhány tanácsot, hogy miket kombinálhatsz és miket nem.

NE MIXELD!

Retinol és akné kezelés

A retinol és a népszerű akné kezelő hatóanyagok, mint például a benzoyl peroxide vagy a szalicil sav kiválóan veszik fel a harcot az akné ellen. Azonban, ha retinol tartalmú terméket kombinálunk benzoyl peroxide tartalmúval kioltják egymás hatását. Ez a két hatóanyag nem kompatibilis egymással, ráadásul együtt kiszárítják a bőröd és irritációt is kiválthatnak. Ezért, ha mindkét hatóanyagra szükséged van, egyszerre csak az egyiket használd. Használj szalicil sav tartalmú terméket reggel és retinolos krémet este.

C-vitamin és az AHA savak

Ha ezeket együtt használod nem biztos, hogy azt az antioxidáns hatást produkálják amiben reménykedsz. Ha túl sok savat használsz akkor az irritációt okozhat. Ráadásul néhány sav megváltoztathatja a C-vitamin pH értékét és destabilizálja, így inaktívvá teszi. Ezért, ha mindkét hatóanyagra szüksége van a bőrödnek használd őket külön-külön, reggel C-vitamin tartalmú készítményekkel indítsd a napot, este pedig használj sav tartalmú készítményeket.

Retinol és az AHA savak

Alfa-hidroxi savak a glikolsav, tejsav és a citromsav, míg a Béta-hidroxi savak közé soroljuk a szalicil savat például. A retinol egy nagyon hatékony anti-aging hatóanyag, mely felgyorsítja a sejtek leválását, így csökkentve a ráncok mélységét és halványítja a hiperpigmentált foltokat. Összességében egy egységesebb, ragyogóbb és egészséges arcbőrt lehet elérni rendszeres használatával.

Talán azt gondolod, hogy a retinol és az AHA savak jól működnek együtt, mivel mindketten csökkentik a ráncok mélységét és fokozzák a sejtek megújulását – leválását, de az is igaz, hogy a kevesebb néha több…

Ezt a két hatóanyagot egyszerre használva bőrpírt, irritációt és erős hámlást okozhatunk és nagyon kiszáríthatjuk a bőrünket. Hogy mindezeket megelőzzük, felváltva használjuk ezeket a hatóanyagok, az egyik hónapban az egyiket a másikban a másikat. Szintén egy jó tanács: hogy a retinolt este érdemes használni mivel nagyon fényérzékennyé teszi a bőrt.

C-vitamin és Benzoyl Peroxide

A Benzoyl Peroxide egy oxidáló hatóanyag, ami megöli az aknékat okozó baktériumokat. Azonban amikor kapcsolatba lép a C-vitaminnal, ami nagyon könnyen oxidálódik, akkor kioltják egymás hatását és elvesztik hatékonyságukat, hatástalan lesz a kezelés.

Szalicil sav és glikolsav

Hasonlóan a retinol és AHA sav pároshoz, ezt a két hámlasztó hatóanyagok kombinálni nem a legjobb választás, mivel erős irritációt, bőrpírt és száraz bőrt eredményezhet.

MIXELJÜK!

C-vitamin + Fényvédő

Ők jól működnek együtt. Azt javaslom előbb használjuk reggel a C-vitaminos termékünket, majd kenjük fel a fényvédőt is.

Hialuronsav + Retinol

Ha retinolt használsz talán észreveszed, hogy a bőröd felső rétege, mely elhalt hámsejtekből áll gyorsabban leválik. Ezért előfordulhat, hogy érzékenyebbnek vagy szárazabbnak érzed, ezért ajánljuk, hogy használj hialuronsav tartalmú készítményt is párhuzamosan a retinollal. A hialuronsav segít megelőzni az esetleges bőr irritáció kialakulását és a retinolnak köszönhetően lehetősége van mélyen a bőrbe jutni és kifejteni hatását.

SPF Retinollal

Ha retinolos terméket használsz, akkor a magas faktorszámú fényvédő mindennapos használata elengedhetetlen. A retinol erősen fényérzékenyítő hatással bír, így muszáj védened a bőrödet minimum SPF 30-as fényvédő készítményekkel.

A, C és E vitamin

Ezek az intenzív antioxidánsok nagyon jól működnek együtt is és gyönyörű bőrt eredményeznek. Ezt a három vitamint építsd be a mindennapi rutinodba és garantáltan segítenek megakadályozni a kollagén lebomlását.